Vi använder cookies för att förbättra användarerfarenheten och för att samla in användarstatistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av kakor. Läs mer.

x

Nära 200 evenemang på olika håll i Finland under Naturens dag 4.2: För att fira Finland100 kan man bl.a. simma i vak, åka skridsko till DJ-musik och dyka under isen

31.01.2017

Naturens dagar, som firas 100-årsjubileet av Finlands självständighet till ära, inleds lördagen den 4 februari. En dag full av aktiviteter med temat Dyk in i vintern sparkar i gång jubileumsårets fyra Naturens dagar, som syftar till att få alla finländare ut i naturen. Lördagens spektrum av evenemang är en blandning av traditioner och specialiteter.

Vi njuter av vintern under nära 200 publika evenemang på olika håll i Finland. Finländarna uppmuntras också att göra utflykter i naturen på egen hand.

Lördag morgon klockan 10 startar Suomen Latus Världens största skidskola på tiotals orter. Den ska uppmuntra alla att ställa sig på skidor åtminstone en kvart. För Yles kampanj En miljon fågelholkar blir det slutspurt under holktalkot på Naturens dag.

Evenemangen av alla olika slag blandar traditioner och specialiteter och det blir liv i luckan runt om i landet. På Aulanko i Tavastehus kan man snurra runt i piruetter på naturis medan en DJ spelar hittar från flera årtionden. I Juga tävlar man om finskt mästerskap i snöskulptur och i Nyslott om samma titel i vintersim. I Kiminge nära Uleåborg försiggår ett vinterdykningsevenemang. De finns också tvåspråkiga evenemang: Till exempel i Vasa bygger man fågelholkar, på naturumet i Ekenäs presenteras naturpärlor i Västra Nyland och på Finlands naturcentrum Haltia ordnas ett vinterjippo för hela familjen.

Du kan söka och anmäla evenemang genom kartsökning på webbplatsen Naturens dagar www.luonnonpaivat.fi/sok-evenemang/.

Till andan i Naturens dagar hör förutom de ordnade programmen också att vem som helst kan göra sina egna utflykter till exempel i närskogen och ta med vänner och familjemedlemmar. I vissa evenemang bjuder man också in mer okända: exempelvis i Pisa i Kuopio tar man med asylsökande att gå på snösko, och några turismföretagare för gratis ut dem som vill i naturen. Alla som deltar i firningen av Naturens dagar uppmuntras att dela sina stämningar på sociala medier med hashtaggen #luonnonpäivät, #naturensdagar.

Vadå för Naturens dagar?

År 2017 ordnas sammanlagt fyra Naturens dagar. Efter februari firas följande Naturens dag den 20 maj med temat Bli upprymd av våren. Den 17 juni är temat Bli kär i sommarnatten och den 26 augusti kulminerar Naturens dagar i den traditionella Finska naturens dag, som firats sedan år 2013.

Naturens dagar ingår officiellt i programmet för jubileumsåret Finland100. Naturens dagar genomförs av ett partnernätverk av över 50 organisationer, som når upp till 1,5 miljoner finländare. Syftet med Naturens dagar är att uppmuntra alla finländare att gå ut i naturen åtminstone en gång under 2017.