Vi använder cookies för att förbättra användarerfarenheten och för att samla in användarstatistik. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du användningen av kakor. Läs mer.

x

Ordna Naturens dagar evenemang

Som arrangör av ett Naturens dagar-evenemang deltar du i en gåva till finländarna: målet är att få ut alla finländare i naturen åtminstone en dag för att fira det hundraåriga Finland. Naturens dagar erbjuder inspiration och idéer till den som arrangerar ett evenemang.

Det är lätt att ordna ett evenemang. Ta med en vän eller locka med dig ett gäng från din hobby eller arbetsplats. Bygg tillsammans upp evenemanget med hjälp av tipsen. När planen är klar kan den anmälas som en del av programmet för Naturens dagar med hjälp av en blankett.

Planering steg för steg

Samla ihop ett gäng

När man ordnar ett evenemang i talkoanda går det snabbare och ingen behöver slita ensam. Man hittar säkert ivriga enskilda personer och organisationer som vill fira Naturens dag.

Låt er inspireras och kom med idéer

Det viktigaste är att skapa ett evenemang som representerar er: hur vill just du och det gäng du arrangerar evenemanget med fira Naturens dag? Vad händer på ditt evenemang, vem leder det och hur länge pågår det? Vad erbjuder du dem som deltar i evenemanget? Det är tillåtet och rekommenderas också att skoja till det, då syns evenemanget bättre. Hitta på ett beskrivande och koncist namn, välj en bra bild åt evenemanget, bestäm en tidpunkt och fyll i andra uppgifter som behövs.

Välj plats för evenemanget

Naturens dag under de fyra årstiderna inbjuder folk att uppleva, smaka på och känna naturen i så väl närliggande parker, i skogen, och vid sjön som i en nationalpark. Ta din målgrupp i beaktande när du väljer plats: kommer vildmarksexperter med eller kanske det är barn eller åldringar som ska delta som behöver bra stigar och nära till parkeringen.

För bort det du tog med dig

Tänk i förväg ut vem som ansvarar för att städa på platsen under och efter evenemanget. Under Naturens dagar följer man principen för skräpfritt friluftsliv. Kom ihåg att föra bort allt du tog med dig ut och sortera skräpet i rätt avfallskärl. Ta med dig skräppåsar och kontrollera att terrängen är skräpfri när evenemanget är över.

Säkert evenemang

Genom bra förhandsplanering får man ett säkert evenemang. En mer omfattande säkerhetsplan krävs för evenemang med över 200 deltagare och till exempel om man har att göra med minderåriga. Ett exempel på en räddningsplan finns ofta på det lokala räddningsverkets webbplats.

Vid stora evenemang rekommenderas man kontakta räddningsmyndigheterna redan när man börjar planera evenemanget. Räddnings- och säkerhetsplanen lämnas in till räddningsverket 14 dygn före och till polisen senast 5 dygn före evenemanget.

Att göra en karta underlättar planeringen av evenemanget, men också utarbetandet av säkerhetshandlingarna. Det är viktigt att varje arrangör känner till sin uppgift och sitt ansvarsområde. Det är bra att göra upp anvisningar om säkerheten och en telefonlista över ansvarspersonerna till dem som arbetar under evenemanget.

Om man väntar en stor mängd deltagare till evenemanget är det bra att ha två förstahjälpansvariga per 50 deltagare. En förstahjälpansvarig ska gå igenom riskerna med evenemanget och skriva in dem i säkerhetsplanen.

Om ditt evenemang blir stort är det också bra att tänka på evenemangsförsäkringar. För många föreningar är det här vardag. En talkoförsäkring skaffas för olyckor som kan drabba talkoarbetare. En ansvarsförsäkring täcker personskador och skador på lösöre som drabbar andra än talkoarbetarna. Fråga mer av försäkringsbolaget om olika försäkringsalternativ.

Ansvar och tillstånd för evenemanget

Den här sidan samlar och förmedlar information om Naturens dagar. Som arrangör är du själv ansvarig för arbetet med att ordna evenemanget och för att ditt evenemang blir lyckat.

Det är också bra att utreda vilka tillstånd som krävs för ditt evenemang. I allmänhet behövs inget tillstånd eller någon anmälan för att ordna ett småskaligt evenemang för allmänheten eller till exempel för kortvariga läger eller annan verksamhet som sker inom ramen för allemansrätten. Du kan leta information på kommunens webbplats om du behöver tillstånd för ditt evenemang.

Den anmälan om evenemang som krävs för större evenemang som ordnas i nationalparker eller på andra skyddsområden sker på adress www.metsa.fi/web/sv/anmalanomevenemang. På sidan finns länkar till webbtjänster som visar statens skyddsområden. Naturens dag ger inte rätt att göra avvikelser från områdets fridlysningsbestämmelser.

Naturens dag och kommersialism

Naturens dagar är dagar när alla finländare gemensamt går ut i naturen. Evenemangen är öppna för alla – en gåva till hundraåriga Finland. Vi önskar alla aktörer välkomna med. Ett lyckat evenemang kan ge arrangören synlighet. Trots det hoppas vi att Naturens dagar som firas till hundraåriga Finlands ära inte används för kommersiell eller ideologisk marknadsföring.

Eftersom vi gemensamt ska ge Finland en gåva och göra det möjligt för alla finländare att komma ut i naturen 2017, ber vi er att inte ha med reklam i er evenemangsanmälan. Om det kommer att finnas produkter att prova på under evenemanget, låt det bli en glad överraskning för deltagarna.

Det viktigaste under Naturens dag är att gå ut i naturen tillsammans: Vi publicerar alltså inte evenemang med element som tar politisk eller religiös ställning, kommersiella produktnamn eller annan marknadsföring i sitt namn eller sin beskrivning.

De kommersiella rättigheterna ring Finland 100-projekt avtalas med ett separat avtal med Finland 100-sekretariatet. Ytterligare information: http://suomifinland100.fi.

Anmäl ditt evenemang på kartan

När evenemanget är planerat, anmäl det i vår tjänst. Du kan ändra uppgifterna om ditt evenemang i efterhand också. När ditt evenemang har lagts till i vårt system kan du till exempel dela det med dina vänner via sociala medier.

Meddela om ditt evenemang #luonnonpäivät #naturensdagar

När du har fört in ditt evenemang på Naturens dagars evenemangskarta, börjar informationen och marknadsföringen av det. Det är bra att fundera på var du kan dela evenemanget. Berätta om evenemanget via kanaler som eventuella deltagare följer. Dela ditt evenemang direkt på Twitter eller Facebook från Naturens dagar-sidan och använd #naturensdagar i sociala medier. Använda material.

Om du vill att evenemanget ska bli stort kan du också tipsa om det i den lokala pressen och evenemangskalendrar. Du kan också skräddarsy ett pressmeddelande om evenemanget och utnyttja en modell för det som kommer att publiceras på den här sidan innan första Naturens dag. Slå även en signal till en lokal reporter!

Berätta om ditt evenemang i bilder och ord på sociala medier under #naturensdagar och #finland100 den dag evenemanget hålls. Inspirera också deltagarna att vara aktiva på sociala medier och berätta om stämningen!

På sociala medier hittar du färsk information om Naturens dagar och delar dina erfarenheter med andra som firar dagen. Om du har frågor om ditt evenemang rekommenderar vi att du deltar i diskussionen på sociala medier.

Utnyttja också det färdiga informationsunderlaget om Naturens dagar.