Käytämme evästeitä (cookies) käyttäjäkokemuksen parantamiseksi ja käyttötilastojen keräämiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.
Lue lisää

x

Sini Garam ratkoo ruuhkavuosihaasteita metsän avulla

17.05.2017 13:25

ELO - Suomalaisen ruokakulttuurin säätiön ideaattori Sini Garam käy metsässä laskemassa lasten kierroksia ja paikkaamassa ruokakaapin vajetta.

Se halvempi HopLop

Sini GaramLapsiperheessä meno yltyy välillä tornadovaroitustasolle. “Silloin on vaan parempi pakata lapset ja lähteä metsään!”, Garam nauraa. Kahden pienen pojat äiti tietää, ettei sunnuntaiaamuisinkaan ole varaa jäädä sänkyyn makaamaan.

“Ruudulla ja pleikalla voi ostaa hieman armonaikaa, mutta ne eivät pura lasten mahtavaa energiaa mihinkään, päin vastoin. Kaikkien hermojen kannalta on usein parempi lähteä ulos. Itse en ole leikkipuistoihminen, siellä on aikuisella vähän tylsää", Garam tunnustaa.

Metsässä sen sijaan ei ole kenelläkään perheen jäsenistä tylsää. Aikuisilla on tilaa tallustella ja mieli lepää kauniissa maisemissa. Lasten mielikuvituksen voimalla metsään rakentuu itsestään satoja parkour-ratoja, ja yllättäen 6-vuotias ninjasoturikin saattaa hiljentyä solisevan puron äärellä.

“Metsällä on outo taipumus villitä ja rauhoittaa. Lisäksi se on hinnoissaan erittäin kilpailukykyinen muihin seikkailupuistoihin verrattuna”, Garam vinkkaa.

Sisäinen säilöjäihminen

Keväällä ja kesällä Garamin perheessä jääkaapin hevilaatikon sisältöä paikataan tarpeen tullut villivihanneksilla. Marja- ja sieniaika aiheuttaa jopa pienen sekoamisen.

“En oikein tiedä, mistä puskista tämä tuli. Lapsena vihasin loputtoman tuntuista haahuilua mustikkametsässä. Kyllästyin keräämiseen jo ensimmäisen mukillisen jälkeen. Nykyisin saan suunnatonta onnea pakkasesta, joka on talvikautta varten täynnä marjoja”, Garam pyörittelee huvittuneena päätään.

Lisää oppia ja innostusta villiruokien keräilyyn ja käyttöön kertyy oman työn kautta. ELO-säätiön toiminnan yksi kivijaloista on villiruoka. ELO-säätiö toteuttaa joka vuosi Villiruokaviikkoa, on mukana kehittämässä ja toteuttamassa maailman ensimmäistä villiruokakokkien koulutusohjelmaa sekä nimittää Villiruokamestareita. Villiruoka ja suomalainen luonto ovat kotimaisen ruokamatkailun valtteja tulevaisuudessa.

Päivän paras hetki

Suomi 100 -juhlavuoden yksi kärkihankkeista Luonnon päivien rinnalla on Syödään yhdessä.

Sini Garam on hankkeen projektipäällikkö. Juhlavuoden tavoite on saada ihmiset takaisin saman pöydän ääreen. Samoin kuin luonnossa oleskelulla myös yhdessä syömisellä on tutkitusti runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia.

Toisen ihmisen kohtaaminen tekee hyvää monella tasolla niin töissä, koulussa, naapurissa kuin kotonakin. “Lisäksi se on vaan kivaa”, summaa Garam.

Oli kyseessä arkipyöritys tai metsäretki, paras hetki on yleensä se, kun saadaan kaivaa eväät esiin. “Hyvä ruoka ja seura, mitä muuta voi toivoa? Jos siihen lisätään päälle vielä linnunlaulu ja nuotiotuli, niin ei siitä paljon paremmaksi pääse!”, Garam nauraa.

Lue lisää:

www.syödäänyhdessä.fi

https://www.facebook.com/syodaanyhdessa/

Seuraa: #syödäänyhdessä #suomi100

ELO-säätiön Villiyrttikuukausi alkaa tänä vuonna "Villiinny keväästä" Luonnon päivästä 20.5. ja päättyy "Rakastu kesäyöhön" Luonnon päivään 17.6.

Villiyrttikuukausi 2017 Facebookissa